Przepisy na Babeczki
1.Babeczki z malinojeżynami
Składniki:
- 170 g masła
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 175 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g malinojeżyn
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu (w tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na wypiek). Dodać sok z cytryny i utrzeć. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać malinojeżyny i jednym ruchem wymieszać. Przygotować formę do muffinów/babeczek. Wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić równo pomiędzy 12 papilotek. Piec w temperaturze 170oC, bez termoobiegu, przez około 22 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Składniki(krem) :
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g malinojeżyn + 12 sztuk do dekoracj
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Kremówkę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać malinojeżyny i krótko zmiksować. Owoce rozpadną się na cząstki i zabarwią krem.
Wykonanie :
Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w postaci głęboko wciętej gwiazdki, wyciskając krem na babeczki udekorować je. Na wierzch położyć po malinojeżynie. Schłodzić.
2.Portugalskie tarty budyniowe
Składniki :
- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 dużych żółtek
W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć. W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem - doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać. Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika (by mieszanka się nie zwarzyła). Odstawić - mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być. Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje - jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).
Wykonanie:
Piec w temperaturze 290oC (tak, tak, naprawdę!) przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270oC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę (uwaga, są bardzo gorące!). Można podawać oprószone cynamonem.